Składniki:
- 250 g ugotowanej, odcedzonej i przeciśniętej przez praskę dyni,
- 250 g mąki pszennej,
- 50 g łuskanego słonecznika,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia i łyżeczka sody oczyszczonej,
- 70 g cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 50 g płatków owsianych błyskawicznych,
- 50 g liofilizowanego rokitnika premium Lioforte,
- 1 jajko,
- 40 ml oleju roślinnego,
- 130 ml maślanki.
Wykonanie:
- wszystko robimy tak, jak na standardowe muffinki, czyli w jednej misce mieszamy suche składniki, a w drugiej mokre (razem z dynią),
- na końcu mieszamy wszystkie składniki razem,
- wypełniamy papilotki do 3/4 wysokości, muffinki posypujemy płatkami owsianymi i słonecznikiem,
- pieczemy ok. 18-20 minut w 180 stopniach z termoobiegiem,
- po wyjęciu z piekarnika kładziemy na kratkę kuchenną do wystygnięcia, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Autor przepisu i zdjęcia: Karolina Wilk/Kinka, www.kinka.com.pl
Powrót do wszystkich przepisów
©Lioforte Sp. z o.o.
Dalsze rozpowszechnianie przepisów i/lub zdjęć wymaga uprzedniej zgody firmy Lioforte oraz autorów poszczególnych przepisów.
---