JAK POKRÓTCE ZDEFINIOWAĆ CZYM SĄ OWOCE LIOFILIZOWANE PREMIUM LIOFORTE?
Liofilizowane owoce premium marki Lioforte są odpowiedzią na potrzebę spożywania przez cały, okrągły rok, tzw. polskich superowoców czyli owoców o wybitnym potencjale odżywczym, będących koncentratami substancji aktywnych, uprawianych wyłącznie w Polsce, w sposób naturalny, na ekologicznych plantacjach.
Można w skrócie powiedzieć, że owoce liofilizowane premium Lioforte to koncentraty wartości odżywczych i naturalnych składników wspierających zdrowie. Są to koncentraty w 100% naturalne, nieprzetworzone i certyfikowane ekologicznie.
Liofilizowane owoce premium marki Lioforte zachowują niemal w całości to, co w świeżych owocach najcenniejsze: witaminy, minerały, wartości odżywcze i substancje biologicznie czynne.
Powszechnie wiadomo, że podstawę codziennej, prozdrowotnej diety powinny stanowić warzywa i owoce, które dostarczają organizmowi wachlarz cennych składników niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Najlepiej, gdy są to warzywa i owoce świeże, lokalne, z kontrolowanych upraw ekologicznych. Jednak sezon na świeże, lokalne owoce, zwłaszcza wyjątkowo cenne odżywczo owoce jagodowe, jest w naszym klimacie bardzo krótki. Stąd różne metody konserwacji i owocowego przetwórstwa, mające na celu wydłużenie tego sezonu: suszenie, mrożenie, obróbka termiczna. Metody te mają jednak jedną wadę: pociągają za sobą znaczący ubytek wartości odżywczych i substancji biologicznie aktywnych, którymi mógł się „pochwalić” świeży owoc. Liofilizacja jest jedyną dostępną metodą konserwacji świeżych owoców, która te owoce nie przetwarza i nie powoduje ich zubożenia - ilość cennych substancji czynnych zawartych w owocu liofilizowanym jest prawie identyczna z tym, co zawiera świeży owoc, pod warunkiem jednak, że jest to proces przeprowadzony właściwie, w sposób, który w firmie Lioforte określamy terminem „liofilizacja premium”.
NA CZYM POLEGA LIOFILIZACJA PREMIUM LIOFORTE, CO JĄ ODRÓŻNIA OD „ZWYKŁEJ” LIOFILIZACJI?
Liofilizacja premium Lioforte to połączenie surowców prozdrowotnych najwyższej jakości, pochodzących od sprawdzonych polskich producentów i przetwórców owoców praktykujących naturalne metody upraw, z procesem liofilizacji przeprowadzonym bez żadnych technologicznych „skrótów”, z wykorzystaniem maszyn i sprzętu światowego lidera technik liofilizacyjnych.
Niezwykle istotnym dla jakości całego procesu jest etap suszenia, który w Lioforte jest przeprowadzany w niskim ciśnieniu bliskim próżni, bez stosowania wyższych temperatur. Niedopuszczalne byłoby dla nas np. dosuszanie owoców, zwłaszcza dosuszanie mikrofalami, których zwyczajnie w zakładzie produkcyjnym Lioforte nie ma.
Dzięki dbałości o najwyższą jakość procesu, liofilizacja Lioforte pozwala zachować niemalże w całości to, co w owocach jest najcenniejsze: witaminy, minerały, substancje biologicznie czynne i wartości odżywcze.
Liofilizacja żywności, potocznie zwana suszeniem mrozem, jest coraz bardziej popularną metodą konserwacji owoców i warzyw, coraz więcej firm oferuje żywność liofilizowaną. Ale liofilizacja liofilizacji nierówna. W zależności od jakości przeprowadzonego procesu liofilizacyjnego, a także od jakości użytego surowca, istnieją duże rozbieżności w jakości dostępnego na rynku produktu końcowego.
Jeśli więc chcemy, jako konsumenci, w pełni korzystać z wszystkiego tego, co liofilizowane owoce i warzywa mają nam do zaoferowania, powinniśmy wybrać produkty, za którymi stoi bezkompromisowość i najwyższa jakość.
WITAMINY, MINERAŁY, SUBSTANCJE BIOLOGICZNIE CZYNNE - ŁADNIE TO BRZMI, ALE CO W OWOCACH LIOFILIZOWANYCH PREMIUM LIOFORTE KONKRETNIE JEST?
Przede wszystkim są wartości odżywcze i to w formie skoncentrowanej - z racji tego, że owoc liofilizowany jest pozbawiony wody. Ponadto jest bardzo wysoka zawartość witaminy C, naturalnej, łatwo przyswajalnej. Są też inne witaminy, w zależności od owocu: witamina E, witamina K, witaminy z grupy B. Są liczne pierwiastki śladowe w ilości zupełnie nie śladowej: np. potas, fosfor, mangan. Ale przede wszystkim są związki o wybitnym potencjale antyoksydacyjnym czyli związki polifenolowe, z antocyjanami i elagotaninami na czele. Całokształt sprawia, że owoce liofilizowane premium Lioforte możemy zaliczyć do tzw. żywności funkcjonalnej i wykorzystywać je jako tzw. nutraceutyki, łączą bowiem wartość żywieniową i farmaceutyczną.
Oprócz tego, co w owocach liofilizowanych premium Lioforte jest, równie istotne jest to, czego w nich nie ma, a nie ma tego wszystkiego, co jest zabronione w rolnictwie ekologicznym. Nie ma więc pestycydów, nie ma herbicydów, nie ma też dodanego cukru, ani żadnych innych konserwantów czy polepszaczy smaku. Jest owoc, sam owoc, w skoncentrowanej, nieprzetworzonej formie.
JAK SPOŻYWAĆ OWOCE LIOFILIZOWANIE PREMIUM LIOFORTE?
O gamie owoców liofilizowanych premium Lioforte mówimy „codzienna porcja zdrowia” dlatego, że codzienne spożywanie filiżanki naszych owoców liofilizowanych to prozdrowotny nawyk wpisujący się w świadome działania na rzecz troski o zdrowie i dobre samopoczucie - nasze i naszych bliskich.
Owoce liofilizowane premium Lioforte nie są więc suplementami diety - w tym sensie, że nie są dodatkami do naszej codziennej prozdrowotnej diety, lecz jej pełnoprawnymi, kluczowymi elementami.
Tę przysłowiową filiżankę można spożywać o dowolnej porze dnia, ważne jest, by to robić codziennie. Nie musi być to jedna, stała pora, choć doświadczenie mówi, że zdrowe nawyki łatwiej się wykształca i lepiej utrwala, gdy wpisujemy je w pewną rutynę, w stały porządek dnia.
FILIŻANKA DZIENNIE, ILE TO WŁAŚCIWIE JEST?
To pojemność odpowiadająca w przybliżeniu 160ml. Można oczywiście spożywać większą ilość owoców liofilizowanych premium Lioforte, z jeszcze większym pożytkiem dla zdrowia, ale już przy takiej pojemności prozdrowotne benefity wynikające z codziennego spożycia będą odczuwalne. Kluczowe jest tutaj spożywanie owoców w rytmie codziennym. Spożycie sporadyczne, oprócz doznań smakowych, nie będzie miało znaczącego oddziaływania w kontekście zdrowotnym.
CZY DZIECI MOGĄ SPOŻYWAĆ OWOCE LIOFILIZOWANE PREMIUM LIOFORTE?
Tak, jest to wręcz zalecane jeśli zależy nam na długofalowym budowaniu ich odporności i wzmacnianiu prozdrowotnych nawyków. Z naszego doświadczenia wynika, że dzieci bardzo lubią smak i chrupiącą konsystencję owoców liofilizowanych premium Lioforte, z wyjątkiem aronii liofilizowanej, której cierpki smak wymaga wymieszania tego owocu z innymi owocami liofilizowanymi premium Lioforte w proporcjach: aronia - ¼, inny owoc (lub owoce) - ¾.
CZY KOBIETY W CIĄŻY I SENIORZY MOGĄ SPOŻYWAĆ OWOCE LIOFILIZOWANE PREMIUM LIOFORTE?
Nie ma żadnych przeciwskazań do codziennego spożywania owoców Lioforte ani w przypadku kobiet w ciąży, ani w przypadku osób starszych. Jest to wręcz wskazane.
Absolutną podstawą opracowanej przez naukowców (i rekomendowanej przez dietetyków), współczesnej piramidy zdrowego odżywiania jest codzienne spożywanie owoców i warzyw. Baza tej piramidy pozostaje taka sama, bez względu na wiek, płeć czy specyficzną dla organizmu sytuację, jaką jest ciąża. Podobnie jest z codziennym spożywaniem owoców liofilizowanych premium Lioforte, które dostarczają organizmowi wachlarz niezwykle cennych składników odżywczych - cennych dla dzieci, cennych dla dorosłych obydwu płci, cennych dla kobiet w ciąży i równie cennych dla seniorów.
CZY MOŻNA WYKORZYSTYWAĆ OWOCE LIOFILIZOWANE PREMIUM LIOFORTE W PRZEPISACH KULINARNYCH?
Jak najbardziej. Wprawdzie z perspektywy prozdrowotnej kluczowe jest codzienne spożywanie owoców liofilizowanych premium Lioforte jako takich, w ilości odpowiadającej filiżance dziennie, ale nie ma przeszkód, by dodatkowo poeksperymentować z owocami liofilizowanymi w kuchni.
Owoce liofilizowane premium Lioforte stanowią doskonały składnik dań i wyrobów takich, jak: napoje ciepłe (np. herbatki owocowe i owocowo-ziołowe), napoje zimne, koktajle i smoothie owocowe, musli, wyroby czekoladowe, ciasta, inne owocowe desery i przetwory, także nalewki.
Liofilizowane owoce premium Lioforte mogą być również z powodzeniem stosowane w kosmetyce, jako składnik naturalnych maseczek o działaniu wygładzającym i regenerującym.
JAK NALEŻY PRZECHOWYWAĆ OWOCE LIOFILIZOWANE PREMIUM LIOFORTE PO OTWARCIU OPAKOWANIA?
Opakowania owoców liofilizowanych premium Lioforte są wyposażone w system wielokrotnego zamykania, który chroni zawartość przed wilgocią i zapewnia łatwość użycia w każdych warunkach.
Po otwarciu, opakowania przechowujemy w temperaturze pokojowej, upewniwszy się każdorazowo, że są szczelnie zamknięte. W ten sposób można owoce liofilizowane przechowywać przez wiele miesięcy, choć wiadomo, że jeśli jesteśmy fanami ich chrupiącej konsystencji, lepiej nie zwlekać zbyt długo z ich spożyciem.
OWOCE LIOFILIZOWANIE PREMIUM LIOFORTE SĄ CERTYFIKOWANE EKOLOGICZNIE, CO TO KONKRETNIE OZNACZA?
Na opakowaniach owoców liofilizowanych Lioforte jest umieszczony znak polskiego rolnictwa ekologicznego. Oznacza to, że surowiec użyty w procesie liofilizacji pochodzi tylko i wyłącznie z polskich plantacji, pracujących w oparciu o wymogi i wytyczne rolnictwa ekologicznego.
Proces liofilizacji Lioforte odbywa się również zgodnie z tymi wymogami i wytycznymi. Certyfikowane ekologicznie owoce są liofilizowane bez dodatku cukru, konserwantów czy polepszaczy smaku. Efektem jest produkt w 100% naturalny, który jest nie tylko koncentratem wartości odżywczych, o wysokiej zawartości witamin, minerałów i substancji aktywnie czynnych, ale jest również produktem „czystym” tj. pozbawionym wszystkiego tego, co w rolnictwie ekologicznym jest zabronione, z chemicznymi pestycydami i herbicydami na czele.
OWOCE LIOFILIZOWANE A OWOCE SUSZONE - CZY TO W SUMIE NIE TO SAMO JEŚLI CHODZI O PRODUKT KOŃCOWY?
Zarówno owoce suszone, jak i owoce liofilizowane powstają w procesach zmierzających do pozbawienia owocu wody w celu jego dłuższej konserwacji, ale na tym kończy się ich podobieństwo.
Tradycyjne suszenie powoduje znaczny spadek wartości odżywczych owoców (np. ilość witaminy C może zmniejszyć się nawet o 80%). Owoce liofilizowane zachowują natomiast niemal w całości zawarte w owocu świeżym witaminy, minerały i substancje aktywnie czynne. Aby tak się stało, proces liofilizacji musi zostać przeprowadzony z wykorzystaniem maszyn i sprzętu renomowanych firm, bez żadnych technologicznych „skrótów”. W firmie Lioforte określamy go mianem liofilizacji premium.
Niezwykle istotnym dla jakości całego procesu liofilizacji jest etap suszenia, który w Lioforte jest przeprowadzany w niskim ciśnieniu bliskim próżni, bez stosowania wyższych temperatur. Niedopuszczalne dla nas byłoby np. dosuszanie owoców, zwłaszcza dosuszanie mikrofalami, bo to właśnie takie dosuszanie jest odpowiedzialne za znaczny spadek wartości odżywczych owoców liofilizowanych. W zakładzie produkcyjnym Lioforte urządzeń dosuszających zwyczajnie nie ma.
CO WPŁYWA NA CENĘ OWOCÓW LIOFILIZOWANYCH PREMIUM LIOFORTE?
Po pierwsze: SUROWIEC.
Aby otrzymać 1 kg owoców liofilizowanych, potrzeba od 4,5 do 12 kg świeżych owoców, w przypadku maliny właściwej, 25 g owoców liofilizowanych to 170g owoców świeżych. Co ważne, nie są to owoce przypadkowe - wszystkie pochodzą z polskich upraw nieprzemysłowych, od sprawdzonych, renomowanych producentów i przetwórców, którzy praktykują naturalne metody upraw. Są to owoce całe, certyfikowane ekologicznie (oprócz czarnej maliny).
Po drugie: PROCES LIOFILIZACJI.
Przebiega on w naszym firmowym zakładzie, z wykorzystaniem maszyn i sprzętu światowego lidera technik liofilizacyjnych. Niezwykle istotnym dla jakości całego procesu jest etap suszenia, który w Lioforte jest przeprowadzany w niskim ciśnieniu bliskim próżni, bez stosowania wyższych temperatur. Niedopuszczalne dla nas byłoby np. dosuszanie owoców, zwłaszcza dosuszanie mikrofalami, których zwyczajnie w naszym zakładzie produkcyjnym nie ma.
Jesteśmy pasjonatami jakości i nie uznajemy kompromisów na tym polu. Nie sprowadzamy sprzedawanych przez nas produktów z zagranicy, nie sprowadzamy nawet półproduktów. Całość procesu produkcyjnego odbywa się w Polsce, w firmowym zakładzie, pod naszą kontrolą i w oparciu o nasze wysokie normy jakościowe, począwszy od wyboru surowca, po jego opakowanie.
Postawienie na jakość jest strategicznym wyborem firmy Lioforte. Nie interesuje nas oferowanie produktów najtańszych. Interesuje nas oferowanie produktów najwyższej jakości, za możliwie najrozsądniejszą cenę. Z tego też względu owoce liofilizowane premium Lioforte nigdy nie będą konkurować cenowo z owocami liofilizowanymi innych marek. Z kolei owocom liofilizowanym innych marek trudno będzie konkurować z owocami liofilizowanymi premium Lioforte w kontekście jakości produktu końcowego - zawartych w owocach witaminach, minerałach i substancjach biologicznie czynnych.
Poruszając temat ceny warto zauważyć, że owoce liofilizowane są znacząco droższe od owoców suszonych tradycyjnie. Dzieje się tak z dwóch powodów. Po pierwsze: suszenie tradycyjne jest procesem mniej zaawansowanym technologicznie od liofilizacji, zdecydowanie mniej kosztownym, wymagającym niewspółmiernie mniejszej inwestycji w linię produkcyjną i tzw. know-how. Po drugie: owoc suszony waży więcej, bo ma w sobie ok. 35% wody, owoc liofilizowany wody ma w sobie do 3%. Inaczej mówiąc, trzeba ok. 600g owoców świeżych, by wyprodukować 100g owoców liofilizowanych, zaś do wyprodukowania 100g owoców suszonych wystarczy nam połowa tej ilości świeżego surowca. To też ma wpływ na niższą cenę owoców suszonych, jako kategorii produktowej, w stosunku do owoców liofilizowanych.