Wersje językowe
SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI!
BEZA DEKOROWANA OWOCAMI LIOFILIZOWANYMI PREMIUM LIOFORTE
BEZA DEKOROWANA OWOCAMI LIOFILIZOWANYMI PREMIUM LIOFORTE

Składniki na bezę:

2 białka,

szczypta soli,

140 g cukru,

łyżeczka mąki ziemniaczanej.

 

Składniki na krem:

kremówka 250 ml,

2 łyżeczki cukru pudru.

 

Dodatkowo:

garść borówek

garść malin liofilizowanych Lioforte,

garść owoców aronii liofilizowanych Lioforte,

garść migdałów.

 

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier - stopniowo, łyżka po łyżce, ubijając aż cukier się rozpuści; można sprawdzić, czy rozcierając masę w palcach czujemy cukier.

 

Na papierze do pieczenia odrysowujemy okrąg, np. biorąc talerz deserowy. Wykładamy masę, formujemy bezę, w środku robimy niewielkie wgłębienie. Bezę pieczemy 30 minut w 140 stopniach z termoobiegiem, a następnie 2 godziny w 100 stopniach z termoobiegiem. Można to zrobić dzień wcześniej.

 

Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem. Wykładamy na ostudzoną bezę, dekorujemy owocami. Najlepiej wybrać takie, które będą doskonale przełamywały słodkość bezy lekko kwaskowatym smakiem.

Autor przepisu i zdjęcia: Karolina Wilk/Kinka, www.kinka.com.pl

 

Powrót do wszystkich przepisów

do góry
Instagram
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl