
CIASTECZKA Z KRUSZONKĄ, CZEKOLADĄ I LIO OWOCAMI PREMIUM LIOFORTE
Składniki:
Ulubiona kruszonka 300 gr
Biała czekolada dobrej jakości ok. 200g
Olej roślinny ok. 40 g
2-4 łyżki lio owoców premium Lioforte (np. maliny, truskawki, porzeczki lub dowolnie inne).
Sposób wykonania:
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C.
- Przygotowujemy ulubioną kruszonkę, a następnie pieczemy ją przez ok. 10-15 minut, aż stanie się chrupiąca i lekko złota.
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę z olejem roślinnym. Mieszamy całość, aż czekolada się rozpuści.
- Dodajemy do rozpuszczonej czekolady 2-4 łyżki pokruszonych lio owoców premium Lioforte. Dokładnie mieszamy tak, aby owoce zostały połączone z czekoladą.
- Po wystudzeniu kruszonki, dodajemy ją do czekoladowo-owocowej mieszanki. Delikatnie mieszamy, aby kruszonka i owoce dobrze się połączyły z czekoladą.
- Na przygotowanej blaszce formujemy ciasteczka. Można użyć foremek do pierników. Wielkość ciasteczek zależy od indywidualnego gustu - można robić mniejsze lub większe.
- Blaszkę z ciasteczkami przechowujemy w lodówce przez około 1-2 godziny, aby się schłodziły i stężały.
Gdy ciasteczka są już schłodzone, możemy cieszyć się własnoręcznie upieczonymi, wyjątkowymi smakołykami!
Wariacje:
- Aby nadać ciasteczkom różny smak, można dodać do kruszonki ulubione przyprawy, takie jak cynamon, kawa, wanilia, itp.
- Zamiast białej czekolady, można wypróbować różne rodzaje czekolady, takie jak deserowa, mleczna czy Ruby, aby odkryć nowe smaki.
- Można również dodać do składników orzechy, płatki kwiatów lub inne ulubione dodatki, aby nadać ciasteczkom dodatkowy smak i teksturę.
- Jeśli chcemy zrobić wersję wegańską, łączymy mąkę, tłuszcz i czekoladę wegańską z lio owocami premium Lioforte.
Te pyszne ciasteczka pozwalają wrócić do miłych chwil z dzieciństwa, więc nie warto czekać tylko brać się do pieczenia, aby poczuć ich wyjątkowy smak, którego nie sposób zapomnieć!
Autor przepisu i zdjęcia: Krzysztof Zamczyk, La Chocolic
Powrót do wszystkich przepisów
©Lioforte Sp. z o.o.
Dalsze rozpowszechnianie przepisów i/lub zdjęć wymaga uprzedniej zgody firmy Lioforte oraz autorów poszczególnych przepisów.