Grys malinowy sprawdzi się w przepisach wytrawnych i słodkich. W wersji premium tj. pochodzący z malin poddanych liofilizacji premium Lioforte, bez użycia mikrofal, będzie nie tylko piękną dekoracją i smakowitym uzupełnieniem, ale dostarczy nam porcji witamin, minerałów i składników biologicznie czynnych.
Przepisy opracowała dla Was Patrycja Marszalec, dietetyk kliniczny/Zdrowy-sukces.pl
PIZZA Z KALAFIORA Z GRYSEM MALINOWYM PREMIUM LIOFORTE
Składniki:
450 g kalafiora
1 jajko
1,5 łyżki mąki ryżowej/pszennej
1 szczypta soli
2 łyżki pesto czerwonego
2 łyżki grysu malinowego premium Lioforte
1 garść roszponki
1/2 mozzarelli
Wykonanie:
Kalafior ścieramy na tarce lub blendujemy malakserem. Kalafior powinien mieć konsystencję ryżu.
Do kalafiora dodajemy jajko, mąkę oraz sól i dokładnie mieszamy tworząc jednolite ciasto.
Ciasto z kalafiora wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i formujemy okrąg o grubości 1 cm.
Pieczemy przez około 25 minut w 180 stopniach C. Pieczemy do zarumienienia.
Blat pizzy wyjmujemy z piekarnika, smarujemy pesto, nakładamy mozzarellę i roszponkę. Pizzę posypujemy grysem z malin.
LAWASZ Z GRYSEM MALINOWYM PREMIUM LIOFORTE
Składniki:
1 lawasz/tortilla
2 łyżeczki majonezu
2 łyżki parmezanu
1 garść roszponki/rukoli/sałaty
2 łyżki grysu liofilizowanego premium Lioforte
Wykonanie:
Lawasz smarujemy majonezem, nakładamy zieleninę, parmezan i grys malinowy premium Lioforte. Zawijamy w rulon, kroimy na 4 części i podsmażamy delikatnie na patelni.
DESER ŚNIADANIOWY Z GRYSEM MALINOWYM PREMIUM LIOFORTE
Składniki:
2,5 łyżki kuleczek tapioki
1 łyżeczka nasion chia
1 szklanka wody
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 garść orkiszu ekspandowanego
2 łyżeczki cukru/erytrytolu
Wykonanie:
Tapiokę moczymy w wodzie przez 30 minut.
Następnie gotujemy tapiokę z dodatkiem erytrytolu.
Dodajemy nasionka chia.
Połowę ugotowanej tapioki przekładamy do szklanki.
Jogurt mieszamy z erytrytolem i orkiszem, przekładamy na warstwę z tapioki. Następnie wykładamy pozostałą część tapioki. Całość posypujemy grysem malinowym.
---
Autor przepisów i zdjęć: Patrycja Marszalec, mgr dietetyki, www.zdrowy-sukces.pl
©Lioforte Sp. z o.o.
Dalsze rozpowszechnianie przepisów i/lub zdjęć wymaga uprzedniej zgody firmy Lioforte oraz autorów poszczególnych przepisów.