Wersje językowe
SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI!
KTÓRE OWOCE LIOFILIZOWANE NAJLEPIEJ SPRAWDZAJĄ SIĘ W CZEKOLADZIARSTWIE?

O to, które owoce liofilizowane najlepiej sprawdzają się w czekoladziarstwie, pytamy Krzysztofa Zamczyka, artystę-czekoladziarza, twórcę marki La Chocolic, nauczyciela-pedagoga, autora projektu Szkolnej Akademii Cukiernictwa „Sweet Masters School” w Zespole Szkół ZDZ w Kielcach.

„W czekoladziarstwie, moim zdaniem, owoce liofilizowane, które najlepiej sprawdzają się to te o intensywnym smaku i aromacie. Liofilizacja koncentruje smak owocu, więc im intensywniejszy smak ma owoc, tym lepiej będzie się sprawdzał w czekoladziarstwie.

Owoce liofilizowane można wykorzystać w czekoladziarstwie na wiele różnych sposobów. Można je używać w całości, jako wkładki do czekoladek, dodawać do nadzienia czy polewy, a także rozdrobnić na proszek i użyć go, jako dodatek do masy czekoladowej. Ważne jest również, że liofilizowane owoce zachowują większość swoich witamin i składników odżywczych, co czyni je atrakcyjnym składnikiem dla osób szukających zdrowszych wariantów słodyczy. Owoce liofilizowane są również bardzo wszechstronne. Można je stosować pojedynczo, ale również łączyć w mieszanki, co daje producentom możliwość tworzenia unikalnych smaków i kombinacji.

Podsumowując, owoce liofilizowane są idealnym wyborem w czekoladziarstwie ze względu na intensywny smak, zachowanie wartości odżywczych oraz możliwość tworzenia różnorodnych kombinacji smakowych. Są one produktem przyszłości w tej branży, który pozwala na kreatywne eksperymentowanie z naturalnymi składnikami i zaspokajanie rosnącego zapotrzebowania konsumentów na produkty zdrowe i pełne smaku.

Wybierając owoce liofilizowane kieruję się kilkoma kluczowymi czynnikami. Przede wszystkim zawsze zwracam uwagę, na jakość produktu, jego pochodzenie i skład. W przypadku owoców liofilizowanych premium Lioforte, jestem pewien, że otrzymuję produkty w 100% naturalne, bez żadnych dodatków, pochodzące z polskich upraw nieprzemysłowych i od sprawdzonych przetwórców. To sprawia, że mogę być pewien, iż korzystam z produktów wysokiej jakości, które są pochodzenia lokalnego i przyjazne dla środowiska.

Co najważniejsze, owoce liofilizowane premium Lioforte zachowują niemal w całości to, co w świeżych owocach jest najcenniejsze: witaminy, minerały, wartości odżywcze i substancje biologicznie czynne. Jest to dla mnie niezwykle istotne, ponieważ jako cukiernik stawiam na naturalne i zdrowe składniki w moich wyrobach.

Jednak dla mnie to, co naprawdę z punktu widzenia technicznego wyróżnia owoce Lioforte to fakt, że zachowują pierwotną strukturę komórkową danego owocu. Otrzymuję owoce w idealnym stanie, bez uszkodzeń czy pustych wnętrz. Doskonałym przykładem tego jest czarna porzeczka Lioforte, która jest w całości wypełniona w środku, co odróżnia ją od produktów z innych firm, w których wcześniej się zaopatrywałem, gdzie nie raz po zakupie okazywało się, że kupione przeze mnie czarne porzeczki są puste w środku lub mają uszkodzone i połamane owoce.”

Krzysztof Zamczyk

La Chocolic

do góry
Instagram
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl