
O to, co wspólnego mają owoce liofilizowane z budowaniem odporności a także o to, które lio owoce najlepiej budują odporność, pytamy Artura Rakowskiego, praktykującego mgr farmacji, opiniotwórczego blogera specjalizującego się w tematyce zdrowotnej i promotora zdrowego stylu życia.
„Najczęściej liofilizowanymi owocami na rynku są owoce jagodowe. Warunkiem dobrej jakości fitochemicznej tych surowców jest uczciwa uprawa bez wykorzystania środków ochrony roślin, a później równie uczciwa liofilizacja bez użycia promieniowania mikrofalowego. Owoce takie jak malina czarna, malina właściwa, ostrężyna czy aronia czarnoowocowa zawierają znaczne ilości antocyjanów, flawonoidów i polifenoli, które wykazują silne właściwości przeciwutleniające, pomagając w zwalczaniu stresu oksydacyjnego.
Jak wiadomo stres oksydacyjny stoi za patofizjologią wielu chorób, począwszy od prozaicznych infekcji, przez choroby sercowo-naczyniowe, aż po nowotwory. Skupiając się jednak na immunomodulacji i prewencji infekcji górnych dróg oddechowych u dzieci owoce jagodowe zajmują w naturoterapii szczególne miejsce.
Weźmy taką pospolitą malinę właściwą. Badania naukowe potwierdziły tradycyjne, ludowe przekonania dotyczące owoców maliny, ujawniając ich właściwości przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe i antyoksydacyjne. Ekstrakty z malin, bogate w antocyjany, wykazują aktywność przeciwzapalną porównywalną do niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ) w różnych modelach badawczych. Ponadto, maliny manifestują działanie bakteriobójcze wobec patogenów takich jak Branhamella catharralis, Neisseria meningitidis (wywołujące meningokokowe zapalenie opon mózgowych) oraz Corynebacterium diphtheriae (powodujące błonicę). Związki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym są głównie skoncentrowane w drobnych pestkach znajdujących się w miąższu owocu maliny. Maliny zawierają również kwas elagowy, który działa antyoksydacyjne, przeciwzapalnie oraz, jak wskazują badania naukowe prowadzone w ostatnich latach, przeciwnowotworowe. Hamuje on procesy nowotworowe w wątrobie i płucach. Ponadto kwas elagowy ma właściwości przeciwwirusowe, co po części tłumaczy stosowanie przetworów z malin w leczeniu przeziębień. Jest również silnym antyoksydantem.
Poza wspomnianą maliną właściwą w kontekście odporności na uwagę zasługuję szczególnie aronia czarnowocowa. Owoce aronii stanowią cenny zasób, szczególnie korzystny w uzupełnianiu potencjalnych braków witaminowych, które niestety często leżą u podstaw niedoborów odporności u dzieci. Owoce obfitują w witaminy C, PP, E, a także kompleksy witamin z grupy B, w tym kwas foliowy. Są również bogatym źródłem wszelkich niezbędnych minerałów – potasu, fosforu, wapnia, jodu, magnezu, żelaza. To autentyczna broń w zwalczaniu wolnych rodników, zważywszy na ich silne właściwości przeciwutleniające.
Warto dodać, iż obecność witaminy C, żelaza oraz kwasu foliowego to bardzo cenne trio w walce z obniżonymi parametrami morfologii, jeśli chodzi np. o niski poziom hemoglobiny i niedobory żelaza. Żelaza, które często jest w pierwszej kolejności oznaczane w laboratorium przy nawracających infekcjach górnych dróg oddechowych.
Producenci suplementów diety szybko dostrzegli korzystne właściwości aronii czarnoowocowej w pobudzaniu układu odpornościowego. Spożywanie jej regularnie może rzeczywiście pozytywnie wpływać na odporność, stymulując działanie substancji w układzie immunologicznym. Niemniej jednak, suplementy diety zawierają zazwyczaj ekstrakty, rzadko standaryzowane, lub skoncentrowany sok z aronii, często z dodatkiem znacznej ilości cukru.
Warto zastanowić się, czy sięganie po takie preparaty, oprócz wątpliwości co do ich jakości, jest korzystne dla zdrowia, zwłaszcza z uwagi na dodatki takie jak syrop glukozowo-fruktozowy czy sztuczne barwniki. Specjaliści z dziedziny dietetyki i przedstawiciele zawodów medycznych zgodnie twierdzą, że lepiej jest pozyskiwać witaminy i substancje korzystne dla odporności i zdrowia w naturalnej formie, unikając nadmiernego polegania na suplementach diety. Świetną alternatywą dla dobrej jakości, świeżych owoców - praktycznie niedostępnych poza sezonem - są właśnie owoce liofilizowanej aronii czy maliny, pochodzące z równie jakościowego, sprawdzonego źródła”.
Artur Rakowski