Wersje językowe
SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI!
O malinie złotej, owocu wyróżniającym się kolorem i smakiem, zaskakującym swoimi walorami prozdrowotnymi - rozmawiamy z Agnieszką Orzeł, dr Berry.

Malina złota, owoc wyróżniający się kolorem, smakiem i walorami prozdrowotnymi – wywiad z Agnieszką Orzeł, dr Berry.

 

 

Malina złota jest okazała, a jej radosny kolor przywodzi na myśl słoneczne lato.  Jest jednak zdecydowanie mniej znana od swojej czerwonej kuzynki. Dr Berry, co może nam Pani powiedzieć o tym owocu?

 

Malina złota to owoc delikatesowy, była dotychczas uprawiana na małą skalę, z przeznaczeniem deserowym. Nie tak łatwo ją kupić w sezonie, a co dopiero poza sezonem. Dlatego tak bardzo mnie cieszy, że Lioforte proponuje malinę złotą w wersji liofilizowanej, umożliwiając całoroczny dostęp do tych owoców. Z racji tego, że jest słodka, malina złota jest uwielbiana przez dzieci, które dodatkowo bardzo lubią jej kolor.

 

 

Malina złota przyciąga słodyczą, czy to znaczy, że zawiera więcej cukru?

 

Raczej to, że nie ma odczuwalnego cierpkiego posmaku. Dlatego jest bardzo ceniona w cukiernictwie, fantastycznie łączy się z wanilią, z jogurtem, z serkiem homogenizowanym. Jej łagodny smak nie konkuruje ze smakiem innych składników. Malina złota zachowuje intensywny aromat i delikatny, słodki smak malin czerwonych, gubiąc wszelką cierpkość. W przypadku maliny liofilizowanej do tej słodyczy dochodzi szalenie atrakcyjna, chrupiąca konsystencja.

 

Malina złota wyróżnia się więc aromatem i słodyczą, a co możemy powiedzieć o jej walorach prozdrowotnych?

 

Malina złota jest nadal mniej znana od maliny czerwonej, miała mniejsze znaczenie, jeśli chodzi o skalę upraw, niektórzy niesłusznie wątpili w wartość prozdrowotną tych złoto-żółtych owoców. Mówię w czasie przeszłym, bowiem najnowsze badania jednoznacznie potwierdzają wybitne walory prozdrowotne maliny złotej.

 

 

Czy może Pani rozwinąć temat? O malinach czerwonych i malinach czarnych, mówi się używając określenia „superowoce” czy też „superżywność”, m.in. ze względu na ich niezwykle wysoką zawartość antocyjanów, bardzo silnych antyoksydantów. Antocyjany to również naturalne barwniki roślinne, a więc im dany owoc jest ciemniejszy, tym więcej antocyjanów zawiera. Z tego wynikałoby, że - w kontekście prozdrowotnym - malina złota wypada blado w porównaniu do maliny czerwonej i czarnej?

To błędne rozumowanie. Malina złota zawiera mniej antocyjanów, to fakt. Ale za to ma porównywalną, a - w przypadku niektórych odmian - nawet większą zawartość kwasów fenolowych takich, jak np. kwas elagowy i galusowy.

Kwas elagowy działa niczym zmiatacz wolnych rodników. Wiąże i inaktywuje związki mutagenne, zapobiegając oddziaływaniu karcynogenów (czyli związków rakotwórczych) na DNA. Chroni nas więc przed chorobami nowotworowymi. Systematyczne spożywanie związków bioaktywnych znajdujących się w malinach złotych skutkuje zatrzymaniem procesów starzeniowych oraz zmian nowotworowych. 90% kwasu elagowego występuje w pestkach malin. Dlatego warto to owoce jeść w całości.

Kwas galusowy z kolei jest powszechnym w świecie roślin fenolokwasem. Owoce bogate w kwas galusowy, a do nich malina złota zdecydowanie należy, powinny być zalecane zwłaszcza osobom cierpiącym na cukrzycę, stany zapalne, choroby alergiczne, astmę, gruźlicę, stany zapalne nerek i pęcherza moczowego, nieżyty przewodu pokarmowego, polipowatość i owrzodzenia jelita grubego, trądzik, plamice naczyniowe, stany zapalne siatkówki i naczyniówki oka oraz w terapii uszkodzeń wątroby i nerek, chorób autoimmunologicznych i nowotworów. Lista jest długa. Kwas galusowy zawarty w owocach maliny złotej ma zastosowanie również w kosmetyce. Chroni skórę przed promieniowaniem UV, działa wybielająco, likwidując przebarwienia polekowe, po kosmetykach, posłoneczne. Ładnie likwiduje przebarwienia potrądzikowe.

Kwas galusowy, dodany do tłuszczów i ziół bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe, stabilizuje je i zapobiega ich oksydacji. Dlatego maliny złote, świeże lub liofilizowane, powinny zagościć na stałe w każdej sałatce. Działanie antyoksydacyjne to jedna z największych zalet malin złotych!

Czym jeszcze zaskakują nas maliny złote?

Zaskakują bardzo wysoką zawartością witaminy C. Maliny złote charakteryzują się z reguły wyższą zawartością witaminy C w porównaniu do malin czerwonych. Są oczywiście drobne wahania, w zależności od badanych odmian, ale można spokojnie powiedzieć, że 100 g tych owoców w pełni zaspakaja dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę C. I to w sposób najwłaściwszy, czyli naturalny.

Spotkaliśmy się z opinią, że malina złota może wykazywać działanie zmniejszające wahania nastroju, stany depresyjne. Co Pani na to?

Rzeczywiście, najnowsze wyniki badań, opublikowane w 2022 roku, wskazują, że gatunki z rodzaju Rubus idaeus L., do którego należy malina czerwona i złota, mają takie właściwości. W badaniach przeprowadzonych przez chińskich naukowców na populacji szczurów, ekstrakt z malin zmniejszył zachowania depresyjne, stany zapalne i stres oksydacyjny.

Czy, na zakończenie, może Pani podzielić się z nami swoimi ulubionymi przepisami wykorzystującymi malinę złotą liofilizowaną?

Najlepszym i zarazem najprostszym pomysłem, moim zdaniem, na wykorzystanie w codziennej diecie maliny złotej i owoców liofilizowanych w ogóle, to użycie ich do przygotowania tzw. fit jogurtu. Można go wykonać na przykład w ten sposób: na dno słoiczka włożyć 3 łyżki jogurtu naturalnego, dodać nasiona chia i wymieszać, kolejną warstwę ułożyć z owsianki, ewentualnie dodać łyżkę masła orzechowego, a na górę położyć maliny złote liofilizowane. Można zmiksować mleko roślinne, nasiona chia, malinę złotą i 2 banany, co daje bardzo pożywne vege-smoothie. Można ugotować na wodzie owsiankę, dodać kakao, banana i maliny złote liofilizowane właśnie. Bardzo dobrym pomysłem jest dodanie maliny złotej liofilizowanej jako dodatku smakowego i kolorystycznego do herbatek owocowych lub orzeźwiającej wody w lecie, zamiast np. pomarańczy. Można ją również wykorzystać do ciast, np. udekorować nią wierzch sernika czekoladowo-waniliowego, a następnie polać całość polewą z białej czekolady.

Brzmi to wszystko pysznie! Dziękujemy za rozmowę.

Ja również dziękuję.

 

 ---

Warto przeczytać:

 

O hodowli roślin jagodowych, tworzeniu nowych odmian, walorach odżywczych polskich superowoców rozmawiamy z dr Agnieszką Orzeł, hodowcą roślin jagodowych, twórcą nowych odmian malin i jeżyn.

 

 

Malina złota liofilizowana premium Lioforte w trzech odsłonach: pysznie chrupiąca, naturalnie słodka, fantastycznie zdrowa, zaskakująca! [link do wpisu]

 

Sprawdź dostępność maliny złotej w naszym sklepie internetowym 

---

©Lioforte Sp. z o.o.

Zdjęcia: A. Orzeł/archiwum prywatne

Dalsze rozpowszechnianie w/w tekstu w całości lub jego fragmentów, oraz/lub zawartych w nim zdjęć wymaga uprzedniej zgody firmy Lioforte.

 

do góry
Instagram
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl