Lio maliny (czarna i czerwona) mają wybitny potencjał antyoksydacyjny, zawierają bogactwo witamin, minerałów i mnóstwo cennych substancji biologicznie czynnych. Budują zdrowie, przeciwdziałają infecjom, a przy tym są pysznie chrupiące, naturalnie słodkie, fantastycznie kolorowe i aromatyczne. Dzięki liofilizacji premium Lioforte, polskie maliny, czerwona i czarna, są dostępne przez cały rok! Można je chrupać prosto z paczki, może je też z powodzeniem wykorzystywać w prostych, wybitnie prozdrowotnych i niezwykle efektowych przepisach, które przygotowała dla Was Karolina Wilk, blogerka. Wypróbujcie je koniecznie!
LIO MALINY PREMIUM LIOFORTE W CZEKOLADZIE
Składniki:
- opakowanie czarnej maliny liofilizowanej premium Lioforte (można również wykorzystać malinę czerwoną premium Lioforte),
- 1/3 gorzkiej czekolady,
- 1/3 mlecznej czekolady,
- 1/3 białej czekolady,
- 3 łyżeczki masła,
- 3 łyżeczki mleka.
Wykonanie:
Czekoladę łamiemy, rozdzielamy do 3 miseczek, dodajemy po łyżeczce masła i mleka, rozpuszczamy.
Maliny obtaczamy w czekoladzie, wykładamy na talerz, wkładamy do lodówki na ok. 3 godziny.
PIEROGI Z TWAROŻKIEM, CYNAMONEM I LIO CZARNĄ MALINĄ PREMIUM LIOFORTE
Składniki na ciasto pierogowe:
- ok. szklanka mąki,
- ok. pół szklanki wody,
- łyżka masła.
Wykonanie:
Wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub wody.
Składniki na nadzienie:
- 1/3 kostki białego sera,
- 2-3 łyżki gęstej śmietany,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- szczypta cynamonu,
- garść pokruszonej lio czarnej maliny premium Lioforte.
Wykonanie:
Mieszamy składniki, nadziewamy ciasto, wyrabiamy pierogi.
Gotujemy ok. 3-5 minut od chwili zagotowania wody.
Polewamy naturalnym jogurtem, posypujemy odrobiną muesli i dekorujemy całymi lio czarnymi malinami premium Lioforte.
W przepisie możemy również wykorzystać lio malinę czerwoną premium Lioforte.
BANALNIE PROSTE KULKI MOCY Z LIO MALINAMI PREMIUM LIOFORTE
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 10 daktyli,
- 2 łyżki kakao,
- pół szklanki pokruszonych lio malin czerwonych i czarnych premium Lioforte,
- wiórki kokosowe do dekoracji (opcjonalnie).
Wykonanie:
Daktyle wkładamy do szklanki, zalewamy wrzątkiem - daktyle powinny być w całości pod powierzchnią wody. Czekamy ok. 15 minut, następnie blendujemy daktyle na gładką masę.
Mieszamy płatki owsiane z masą daktylową, kakao i pokruszonymi lio malinami premium Lioforte. Formujemy małe kulki. Jeśli chcemy - obtaczamy kulki w wiórkach kokosowych i pokruszonych lio malinach premium Lioforte.
DOMOWE BATONY Z LIO MALINAMI PREMIUM LIOFORTE
Składniki:
- 100 g płatków owsianych,
- 50 g posiekanych orzechów włoskich,
- 100 g masła orzechowego,
- 20 g masła,
- 60 g posiekanych daktyli,
- 50 g pokrojonych na małe kawałki suszonych śliwek,
- 50 g miodu.
Dodatkowo:
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- łyżka masła,
- pokruszone lio maliny premium Lioforte - czarna i/lub czerwona
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy, wykładamy do kwadratowej lub prostokątnej formy, wygładzamy, wkładamy do lodówki na 3 godziny.
Schłodzone ciasto kroimy na batony - z podanej porcji wyjdzie 10 sztuk. Czekoladę rozpuszczamy z masłem, smarujemy nią batony i posypujemy pokruszonymi lio malinami. Robimy to pojedynczo, bo czekolada bardzo szybko zastyga.
EKSPRESOWE KANAPKI RYŻOWE Z LIO MALINAMI PREMIUM LIOFORTE
Składniki:
- wafle ryżowe pełnoziarniste,
- masło orzechowe,
- serek kanapkowy naturalny,
- krem czekoladowy,
- ulubione owoce pokrojone w plasterki (np. banany, kiwi),
- lio maliny premium Lioforte (czarna i/lub czerwona)
Wykonanie:
Wafle smarujemy kremem, masłem orzechowym lub serkiem. Układamy świeże owoce i lio malinami premium Lioforte (w całości lub pokruszone).
DESKA DWUKOLOROWYCH NALEŚNIKÓW Z LIO MALINAMI I LIO ROKITNIKIEM PREMIUM LIOFORTE
Składniki na naleśniki:
- 1,5 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- 1,5 szklanki mleka,
- 1 szklanka wody gazowanej.
- łyżka ciemnego kakao.
Nadzienie:
- biały serek + opakowanie cukru waniliowego + 2 łyżki gęstej śmietany + lio malina premium Lioforte (czerwona i/lub czarna)
- 2 łyżki masła orzechowego + 2 łyżki kremu czekoladowego + kilka kropel olejku migdałowego lub rumowego + plasterki banana.
Wykonanie:
Wyrabiamy ciasto na naleśniki, dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao. Smażymy naleśniki. Białe naleśniki nadziewamy nadzieniem ciemnym, a naleśniki czarne - nadzieniem białym. Całość dekorujemy lio rokitnikiem premium Lioforte.
Autorka przepisu:
Karolina Wilk/Kinka, www.kinka.com.pl
Powrót do wszystkich przepisów
©Lioforte Sp. z o.o.
Dalsze rozpowszechnianie przepisów i/lub zdjęć wymaga uprzedniej zgody firmy Lioforte oraz autorów poszczególnych przepisów.
OWOCOWA SAŁATKA WARSTWOWA Z LIO CZARNĄ MALINĄ PREMIUM LIOFORTE
Składniki:
- pół melona - można wydrążyć z niego kulki,
- szklanka winogron,
- pół szklanki lio czarnych malin premium Lioforte,
- banan pokrojony w półplasterki + pokrojona w małe cząstki pomarańcza,
- sos waniliowy - przygotowujemy budyń waniliowy zgodnie z przepisem na opakowaniu, z jedną różnicą: dodajemy jedynie 300 ml mleka.
Wykonanie:
Składniki układamy warstwami. Na górze dekorujemy lio czarnymi malinami premium Lioforte. Całość można posypać migdałami, udekorować dodatkowo listkami mięty.
Możemy też wymieszać wszystkie składniki razem i podawać w połówkach pomarańczy, cytryn lub salaterkach.
---
Autorka przepisów i zdjęć:
Karolina Wilk/Kinka, www.kinka.com.pl
©Lioforte Sp. z o.o.
Dalsze rozpowszechnianie przepisów i/lub zdjęć wymaga uprzedniej zgody firmy Lioforte oraz autorów poszczególnych przepisów.