Składniki:
450 g kalafiora
1 jajko
1,5 łyżki mąki ryżowej/pszennej
1 szczypta soli
2 łyżki pesto czerwonego
2 łyżki grysu malinowego premium Lioforte
1 garść roszponki
1/2 mozzarelli
Wykonanie:
Kalafior ścieramy na tarce lub blendujemy malakserem. Kalafior powinien mieć konsystencję ryżu.
Do kalafiora dodajemy jajko, mąkę oraz sól i dokładnie mieszamy tworząc jednolite ciasto.
Ciasto z kalafiora wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i formujemy okrąg o grubości 1 cm.
Pieczemy przez około 25 minut w 180 stopniach C. Pieczemy do zarumienienia.
Blat pizzy wyjmujemy z piekarnika, smarujemy pesto, nakładamy mozzarellę i roszponkę. Pizzę posypujemy grysem z malin.
Autor przepisu i zdjęcia:
Patrycja Marszalec, mgr dietetyki, www.zdrowy-sukces.pl
Powrót do wszystkich przepisów
©Lioforte Sp. z o.o.
Dalsze rozpowszechnianie przepisów i/lub zdjęć wymaga uprzedniej zgody firmy Lioforte oraz autorów poszczególnych przepisów.