Jeśli żurawina kojarzy Wam się z późną jesienią i domowymi przetworami na zimę, koniecznie zerknijcie na poniższe przepisy przygotowane dla Was przez Patrycję Marszalec, dietetyczkę kliniczną. Przepisy Patrycji są, jak zwykle, pyszne i zdrowe, lekkie i łatwe w przygotowaniu. Inspirują pokazując, że żurawina ma w kuchni niesamowity potencjał, zdecydowanie wykraczający poza klasyczną konfiturę.
SAŁATKA PEŁNA FOLIANÓW Z GRILLOWANYM OSCYPKIEM I LIO ŻURAWINĄ PREMIUM LIOFORTE
Składniki:
2 garście świeżego szpinaku
2 plastry boczku wędzonego
2 oscypki wędzone
2 suszone pomidory w oleju
1 łyżka świeżej pietruszki
1 garść żurawiny Premium Lioforte
1 szczypta tymianku
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka miodu
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
Na talerz przekładamy szpinak. Na patelni grillowej podsmażamy oscypki i plastry boczku. Oscypek i boczek układamy na szpinaku. Dodajemy pietruszkę i lio żurawinę premium Lioforte. Posypujemy tymiankiem. Przygotowujemy sos mieszając oliwę, cynamon, miód i sok z cytryny. Sałatkę skrapiamy sosem.
---
MIĘCIUTKIE PLACUSZKI Z CHRUPIĄCĄ LIO ŻURAWINĄ PREMIUM LIOFORTE
Składniki:
3 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 jajko
0,5 szklanki mleka
1 łyżka cukru lub erytrytolu
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 garść lio żurawiny premium Lioforte
mięta do dekoracji
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon, dodajemy jajko i mleko. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy placuszki. Usmażone placuszki układamy je w piramidkę, dekorujemy świeżą miętą. Podajemy z chrupiącą lio żurawiną premium Lioforte.
---
PIZZA GÓRALSKA Z LIO ŻURAWINĄ PREMIUM LIOFORTE
Składniki:
1 gotowy spód do pizzy
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 oscypki wędzone (lub inny wędzony ser)
0,3 sztuki dużej cebuli
1 garść świeżego szpinaku
4 plastry boczku wędzonego
2 garście lio żurawiny premium Lioforte
oregano, tymianek, pieprz
Wykonanie:
Gotowe ciasto rozwijamy na blasze. Nakładamy przecier i doprawiamy. Nakładamy kawałki sera, boczku i cebuli. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach C. Pizzę dekorujemy świeżym szpinakiem i posypujemy lio żurawiną premium Lioforte.
---
Autor przepisów i zdjęć: Patrycja Marszalec/zdrowy-sukces.pl
©Lioforte Sp. z o.o.
Dalsze rozpowszechnianie w/w przepisów i/ lub zdjęć wymaga uprzedniej zgody firmy Lioforte oraz autorów poszczególnych przepisów.