Wersje językowe
SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI!
Pyszne i zdrowe, inspirujące przepisy lio żurawinowe!

Jeśli żurawina kojarzy Wam się z późną jesienią i domowymi przetworami na zimę, koniecznie zerknijcie na poniższe przepisy przygotowane dla Was przez Patrycję Marszalec, dietetyczkę kliniczną. Przepisy Patrycji są, jak zwykle, pyszne i zdrowe, lekkie i łatwe w przygotowaniu. Inspirują pokazując, że żurawina ma w kuchni niesamowity potencjał, zdecydowanie wykraczający poza klasyczną konfiturę.

 

SAŁATKA PEŁNA FOLIANÓW Z GRILLOWANYM OSCYPKIEM I LIO ŻURAWINĄ PREMIUM LIOFORTE

Składniki:

2 garście świeżego szpinaku

2 plastry boczku wędzonego

2 oscypki wędzone

2 suszone pomidory w oleju

1 łyżka świeżej pietruszki

1 garść żurawiny Premium Lioforte

1 szczypta tymianku

1 łyżka oliwy

1 łyżeczka miodu

0,5 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:

Na talerz przekładamy szpinak. Na patelni grillowej podsmażamy oscypki i plastry boczku. Oscypek i boczek układamy na szpinaku. Dodajemy pietruszkę i lio żurawinę premium Lioforte. Posypujemy tymiankiem. Przygotowujemy sos mieszając oliwę, cynamon, miód i sok z cytryny. Sałatkę skrapiamy sosem.

---

MIĘCIUTKIE PLACUSZKI Z CHRUPIĄCĄ LIO ŻURAWINĄ PREMIUM LIOFORTE

Składniki:

3 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1 jajko

0,5 szklanki mleka

1 łyżka cukru lub erytrytolu

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

1 garść lio żurawiny premium Lioforte

mięta do dekoracji

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon, dodajemy jajko i mleko. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy placuszki. Usmażone placuszki układamy je w piramidkę, dekorujemy świeżą miętą. Podajemy z chrupiącą lio żurawiną premium Lioforte. 

---

PIZZA GÓRALSKA Z LIO ŻURAWINĄ PREMIUM LIOFORTE

Składniki:

1 gotowy spód do pizzy

3 łyżki przecieru pomidorowego

2 oscypki wędzone (lub inny wędzony ser)

0,3 sztuki dużej cebuli

1 garść świeżego szpinaku

4 plastry boczku wędzonego

2 garście lio żurawiny premium Lioforte

oregano, tymianek, pieprz

Wykonanie:

Gotowe ciasto rozwijamy na blasze. Nakładamy przecier i doprawiamy. Nakładamy kawałki sera, boczku i cebuli. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach C. Pizzę dekorujemy świeżym szpinakiem i posypujemy lio żurawiną premium Lioforte.

 

---

Autor przepisów i zdjęć: Patrycja Marszalec/zdrowy-sukces.pl

©Lioforte Sp. z o.o.

Dalsze rozpowszechnianie w/w przepisów i/ lub zdjęć wymaga uprzedniej zgody firmy Lioforte oraz autorów poszczególnych przepisów.

do góry
Instagram
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl