Wersje językowe
SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI!
SUSHI Z MALINĄ LIOFILIZOWANĄ PREMIUM LIOFORTE
SUSHI Z MALINĄ LIOFILIZOWANĄ PREMIUM LIOFORTE

Składniki:

(na 3 rolki)
200 g ryżu do sushi
280 ml wody
60 ml octu ryżowego
20 g cukru
6 g soli
3 płaty nori
100 g serka śmietankowego
1 mały ogórek
1/2 małej papryki
60 g łososia wędzonego na gorąco
1 garść malin liofilizowanych premium BIO Lioforte
sos sojowy jako dodatek


Wykonanie:
Ryż dokładnie płuczemy. Najlepiej płukać go 4-5 razy, wlewając wodę do garnka i mieszając dłońmi, po czym odcedzić i powtórzyć całą czynność. Wypłukany ryż zalewamy wodą, ustawiamy na palniku i doprowadzamy do wrzenia. Następnie ustawiamy kuchenkę na średni gaz i gotujemy ryż pod przykrywką przez 15 minut. W tym czasie przygotowujemy zalewę. Do rondelka wlewamy ocet, dodajemy cukier i sól, wszystko lekko podgrzewamy do połączenia składników. Gdy ryż się ugotuje, nie ściągamy pokrywki, zostawiamy do ostygnięcia na 30 minut. Po tym czasie do ryżu wlewamy zalewę i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia pod przykryciem. Przygotowujemy warzywa, krojąc je na cienkie paski, łososia kroimy w podobny sposób. Kolejno nakładamy cienką warstwę ryżu na arkusz nori. Przy jednym końcu zostawiamy 2 cm obszaru bez ryżu (wtedy rolka ładnie się zwinie i nie będzie się rozpadać). Ryż smarujemy serkiem i nakładamy warzywa, łososia oraz maliny. Zawijamy rolkę. Kroimy w dwucentymetrowe kawałki. Podajemy z sosem sojowym. 

 

Autor przepisu i zdjęcia: 

Patrycja Marszalec, mgr dietetyki, www.zdrowy-sukces.pl

 

Powrót do wszystkich przepisów

 

©Lioforte Sp. z o.o.

Dalsze rozpowszechnianie przepisów i/lub zdjęć wymaga uprzedniej zgody firmy Lioforte oraz autorów poszczególnych przepisów.

do góry
Instagram
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl