JAGODA LEŚNA LIOFILIZOWANA BIO, 250g
Opis
Najwięcej prozdrowotnych korzyści czerpiemy spożywając porcję owoców liofilizowanych premium Lioforte codziennie. Dlatego liofilizowane owoce jagody leśnej BIO Lioforte dostępne są w poręcznych, indywidualnych opakowaniach 30 g oraz w dużych, ekonomicznych opakowaniach 250 g, zawierających zapas owoców na cały tydzień, stworzonych również z myślą o potrzebach całej rodziny.
Składniki: owoce jagody leśnej BIO (Vaccinium myrtillus L.) 100%, poddane procesowi liofilizacji premium Lioforte, bez użycia mikrofal
Postać: owoce całe
Opakowanie 250g
Produkt w 100% polski
Certyfikowany ekologicznie
100% naturalny
Naturalnie bezglutenowy
Produkt odpowiedni dla wegan
Wygodne opakowanie z systemem wielokrotnego zamykania chroni owoce przed wilgocią i zapewnia łatwość użycia w każdych warunkach.
DZIAŁANIE WZMACNIAJĄCE I ODŻYWCZE JAGODY LEŚNEJ
Jagoda leśna (Vaccinium myrtillus L.), zwana również borówką czarną, przez wieki była uważana za wyjątkowy, cudowny wręcz lek używany do leczenia wszelkich zakażeń, w tym zakażeń pasożytniczych. Do dziś lekarze zalecają dzieciom jedzenie jagód w ramach kuracji przeciw glistom i owsikom. Jagody zawierają liczne pierwiastki mineralne (selen, cynk, miedź, mangan), witaminy (C, A, B, PP) oraz błonnik.
Jagoda leśna (inne nazwy to: borówka czarna i borówka czernica) jest bogatym źródłem różnych fitoskładników, w tym antocyjanów, które wykazują szerokie spektrum funkcji biomedycznych. Obejmują one ochronę przed zaburzeniami sercowo-naczyniowymi, stresem oksydacyjnym wywołanym wiekiem, reakcjami zapalnymi i kilkoma chorobami zwyrodnieniowymi. Antocyjany jagodowe poprawiają również funkcje neuronalne i poznawcze mózgu, zdrowie oczu, a także chronią integralność genomowego DNA. Regularne spożywanie jagody leśnej może być ważne dla zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych poprzez obniżenie złego cholesterolu (LDL-C / TG) i zwiększenie dobrego (HDL-C). Antocyjany wykazują również działanie antynowotworowe, poprzez zatrzymanie namnażania komórek nowotworowych, hamowanie procesu tworzenia się wolnych rodników i reaktywnych form tlenu oraz zapobieganie mutagenezie. Związki polifenolowe zawarte w jagodach mają również zdolność do hamowania wzrostu niektórych bakterii chorobotwórczych. Ekstrakty z jagody leśnej chronią wątrobę przed uszkodzeniami wywołanymi czynnikami stresowymi, które przyczyniają się do znacznego podniesienia poziomu aminotransferazy alaninowej (ALT) i malonodialdehydu (MDA) - markera stresu oksydacyjnego. Podobne działanie ochronne ekstraktów borówkowych zaobserwowano w przypadku uszkodzeń nerek, spowodowanych podawaniem bromianu potasu, ulepszacza stosowanego w żywności do wybielania mąki. Bromian potasu ma właściwości kancerogenne, powoduje wzrost stężenia azotu mocznika i kreatyniny w surowicy krwi. Ekstrakty z jagody leśnej, mające silne właściwości antyutleniające przyczyniają się do obniżenia poziomu tych szkodliwych substancji, a co za tym idzie do zmniejszenia poziomu stresu oksydacyjnego wywołanego bromianem potasu. Spożycie 100 g borówek świeżych dostarcza organizmowi 94% dziennego zapotrzebowania na mangan (biorący udział w biosyntezie cholesterolu i hormonów płciowych, poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, stan skóry, włosów i paznokci, chroni układ krążenia, a niedobory mogą przyczyniać się do problemów z płodnością) oraz 27,6% na molibden (niezbędny do prawidłowego przyswojenia żelaza, a tym samym chroni przed anemią, poprawia odporność, uczestniczy w oczyszczaniu organizmu z toksyn, jest niezbędny do prawidłowego wzrostu młodego organizmu i ma pozytywny wpływ na męską płodność). Dr Katarzyna Król-Dyrek, Niwa Hodowla Roślin Jagodowych Sp. z o.o. |
JAGODA LEŚNA LIOFILIZOWANY BIO LIOFORTE
W przeciwieństwie do soków, syropów i innych przetworów, liofilizowane owoce jagody leśnej BIO Lioforte zachowują wartości odżywcze i walory prozdrowotne świeżych owoców. Liofilizowane owoce jagody leśnej BIO Lioforte zawierają bogactwo kwasów organicznych, witamin i minerałów. Są owocami surowymi, poddanymi jedynie procesowi liofilizacji premium Lioforte, bez użycia mikrofal, bez dodatku cukru, bez konserwantów, są naturalnie bezglutenowe.
Liofilizowane owoce jagody leśnej BIO Lioforte są produktem w 100% polskim, certyfikowanym ekologicznie. Pochodzą z upraw nieprzemysłowych, od sprawdzonych, renomowanych producentów i przetwórców, którzy praktykują naturalne metody upraw.
250g liofilizowanych owoców jagody leśnej BIO Lioforte to ok. 1550g świeżych owoców.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
JAGODA LEŚNA LIOFILIZOWANA |
100 g produktu |
Opakowanie 250 g |
Energia |
354 kcal |
885 kcal |
Białko |
1,7 g |
4,25 g |
Tłuszcze |
1,1 g |
2,75 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
<0,1 g |
0,25 g |
Węglowodany |
82,0 g |
205 g |
w tym cukry proste |
73,0 g |
182,5 g |
Błonnik |
47,0 g |
117,5 g |
Sól |
< 0,03 g |
< 0,075 g |
ZASTOSOWANIE
DLA ZDROWIA
Codzienne spożywanie liofilizowanych owoców jagody leśnej BIO Lioforte (w ilości filiżanka dziennie) to prozdrowotny nawyk, który pozwala uzupełniać cenne witaminy, minerały i substancje biologicznie czynne. Wygodne opakowanie z systemem wielokrotnego zamykania chroni owoce przed wilgocią i zapewnia łatwość użycia w każdej sytuacji.
KULINARNE
Liofilizowane owoce jagody leśnej BIO Lioforte stanowią doskonały składnik dań i wyrobów takich, jak: napoje ciepłe (np. herbatki owocowe i owocowo-ziołowe), napoje zimne, koktajle i smoothie owocowe, musli, wyroby czekoladowe, ciasta, inne owocowe desery i przetwory, nalewki. Owoce liofilizowane Lioforte pysznie wyglądają i pięknie smakują.
KOSMETYCZNE
Liofilizowane owoce jagody leśnej BIO Lioforte mogą być stosowane jako składnik naturalnych maseczek wygładzających, ujędrniających i przyspieszających regenerację skóry, polecanych zwłaszcza cerom dojrzałym.
OWOCE LIOFILIZOWANE PREMIUM LIOFORTE = CODZIENNA PORCJA ZDROWIA
„Niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” - słowa te wypowiedział ponad 2000 lat temu Hipokrates, jeden z najwybitniejszych prekursorów współczesnej medycyny i profilaktyki zdrowotnej.
Hipokrates nie miał na myśli skomplikowanych diet czy wyszukanych suplementów dietetycznych. Mówił o tym, że w zdrowym stylu życia najważniejsze jest zdrowe odżywianie, a najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest to, co jemy codziennie.
Podstawę codziennej, prozdrowotnej diety powinny stanowić warzywa i owoce, które dostarczają organizmowi wachlarz cennych składników niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania.
Owoce liofilizowane Lioforte to nieprzetworzone koncentraty wartości odżywczych i naturalnych składników wspierających zdrowie. Codzienne spożywanie filiżanki owoców liofilizowanych Lioforte to prozdrowotny nawyk wpisujący się w świadome działania na rzecz troski o zdrowie i dobre samopoczucie - nasze i naszych bliskich.
Kluczowymi elementami dla zachowania dobrego stanu zdrowia jest jednoczesne prowadzenie zdrowego trybu życia oraz stosowanie zbilansowanej, zróżnicowanej diety, zgodnie ze współczesnymi zaleceniami naukowymi.
Dane techniczne
Wielkość opakowania | Duże |
Owoce premium, premium BIO | Owoce premium BIO |