ROKITNIK LIOFILIZOWANY BIO, 250g
Opis
Najwięcej prozdrowotnych korzyści czerpiemy spożywając porcję owoców liofilizowanych premium Lioforte codziennie. Dlatego liofilizowane owoce rokitnika BIO Lioforte dostępne są w poręcznych, indywidualnych opakowaniach 30 g oraz w dużych, ekonomicznych opakowaniach 250 g, zawierających zapas owoców na cały tydzień, stworzonych również z myślą o potrzebach całej rodziny.
Składniki: owoce rokitnika zwyczajnego BIO (Hippophae rhamnoides L.) 100%, poddane procesowi liofilizacji premium Lioforte, bez użycia mikrofal
Postać: owoce całe
Opakowanie 250g
Produkt w 100% polski
Certyfikowany ekologicznie
100% naturalny
Naturalnie bezglutenowy
Produkt odpowiedni dla wegan
Wygodne opakowanie z systemem wielokrotnego zamykania chroni owoce przed wilgocią i zapewnia łatwość użycia w każdych warunkach.
DZIAŁANIE WZMACNIAJĄCE I ODŻYWCZE ROKITNIKA
Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides L.), zwany również pospolitym, zajmuje drugie miejsce na liście owoców posiadających największe stężenie naturalnej witaminy C, wyprzedza go jedynie owoc dzikiej róży. Bogactwo witamin i mikroelementów sprawia, że rokitnik od wieków używany jest w ziołolecznictwie przeciwbólowo i wzmacniająco, przy dolegliwościach żołądkowych, chorobach reumatycznych i chorobach skóry. Owoce rokitnika zawierają rzadko spotykane w przyrodzie połączenie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych: omega-3, omega-6, omega-7 i omega-9.
Rokitnik zwyczajny, zwany również rokitnikiem pospolitym, od dawna jest uznawany za roślinę o wielkiej mocy. Nazywano go „złotem Syberii” ze względu na jego właściwości prozdrowotne i powszechne występowanie w naturalnej florze. W medycynie tradycyjnej rokitnik zwyczajny był stosowany w leczeniu m.in. wrzodów żołądka. Rosyjscy kosmonauci używali jagód rokitnika w swojej diecie, co miało chronić przed promieniowaniem. Obecna nauka potwierdza jego działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe, przeciwnowotworowe, antydepresyjne, hematologiczne, a także pomocne w regeneracji organizmu po radioterapii i poprawie odporności. Rokitnik jest bogatym źródłem składników odżywczych i bioaktywnych. Jagody rokitnika zawierają kwasy organiczne, aminokwasy (18 różnych), niezbędne kwasy tłuszczowe, fitosterol, flawonoidy, witaminy i minerały (24 minerały). Całkowita zawartość fitosteroli jest 4 do 20 razy wyższa niż w oleju sojowym. Nasiona stanowią cenne źródło oleju o wysokiej zawartości kwasu oleinowego. Badania fińskich naukowców wykazały, że suplementacja rokitnikiem obniża poziom cholesterolu całkowitego, trójglicerydów i złego cholesterolu (LDL) i zwiększają poziom cholesterolu dobrego (HDL) w porównaniu do osób stosujących dietę bez rokitnika. Działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe zawdzięczamy głównie fenolowi (hipporamina), która pozytywnie hamuje szerokie spektrum chorób bakteryjnych i wirusowych, m.in. wirusa grypy i wirusa opryszczki, poprzez efekt hamowania wirusowej neuraminidazy obecnej w wirusie. Inne zalety rokitnika to łagodzenie objawów cukrzycy i leczenie jej powikłań. Efekt ten jest spowodowany obniżeniem stężenia glukozy we krwi poprzez dietę z suplementacją rokitnikiem zwyczajnym. Ponadto wykazano, że rokitnik ma pozytywny wpływ na łagodzenie objawów, takich jak zmęczenie, suchość w ustach i suchość oka, w chorobach innych niż cukrzyca. Rokitnik wykazał także liczne pozytywne działanie na ochronę i leczenie chorób wątroby, która często jest uszkadzana przez leki, zanieczyszczenia środowiska, prowadzące do uszkodzenia, osłabienia lub nawet marskości. Zawarte w rokitniku nienasycone kwasy tłuszczowe, α-tokoferol czy ß-karoten chronią wątrobę komórki przed uszkodzeniem przez hepatotoksyny, a flawonoidy działają ochronnie przed stłuszczeniem wątroby. Rokitnik zwyczajny może również przyczynić się do zapobiegania zwłóknieniu wątroby w przyszłości. Rokitnik przyspiesza regenerację błon śluzowych przewodu pokarmowego, wzmacnia odpowiedź immunologiczną organizmu. Składniki rokitnika najbardziej wpływające na działanie immunomodulujące obejmują przede wszystkim flawonoidy, takie jak leukocyjanidyna i katechina, a następnie także izorhamnetyna, kwercetyna i kwasyna. Substancje te wzmacniają układ odpornościowy organizmu i zwiększają odporność na choroby. Dr Katarzyna Król-Dyrek, Niwa Hodowla Roślin Jagodowych Sp. z o.o. |
ROKITNIK LIOFILIZOWANY BIO LIOFORTE
W przeciwieństwie do soków, syropów i innych przetworów z rokitnika, liofilizowane owoce rokitnika BIO Lioforte zachowują wartości odżywcze i walory prozdrowotne świeżych owoców.
Liofilizowany owoc rokitnika BIO Lioforte zawiera bogactwo kwasów organicznych, witamin i minerałów. Jest owocem surowym, poddanym jedynie procesowi liofilizacji premium Lioforte, bez użycia mikrofal, bez dodatku cukru, bez konserwantów, naturalnie bezglutenowym.
Liofilizowany owoc rokitnika BIO Lioforte jest produktem w 100% polskim, certyfikowanym ekologicznie. Pochodzi z upraw nieprzemysłowych, od sprawdzonych, renomowanych producentów i przetwórców, którzy praktykują naturalne metody upraw.
250g liofilizowanych owoców rokitnika BIO Lioforte to ok. 1450g świeżych owoców.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
ROKITNIK BIO LIOFILIZOWANY |
100 g produktu |
Opakowanie 250 g |
Energia |
523 kcal |
1307,5 kcal |
Białko |
4,0 g |
10 g |
Tłuszcze |
16,0 g |
40 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
5,0 g |
12,5 g |
Węglowodany |
36,0 g |
90 g |
w tym cukry proste |
36,0 g |
90 g |
Błonnik |
35,0 g |
87,5 g |
Sól |
< 0,01 g |
< 0,025 g |
ZASTOSOWANIE
DLA ZDROWIA
Codzienne spożywanie liofilizowanych owoców rokitnika BIO Lioforte (w ilości filiżanka dziennie) to prozdrowotny nawyk, który pozwala uzupełniać cenne witaminy, minerały i substancje biologicznie czynne. Wygodne opakowanie z systemem wielokrotnego zamykania chroni owoce przed wilgocią i zapewnia łatwość użycia w każdej sytuacji.
KULINARNE
Liofilizowane owoce rokitnika BIO Lioforte stanowią doskonały składnik dań i wyrobów takich, jak: napoje ciepłe (np. herbatki owocowe i owocowo-ziołowe), napoje zimne, koktajle i smoothie owocowe, musli, wyroby czekoladowe, ciasta, inne owocowe desery i przetwory, nalewki. Owoce liofilizowane Lioforte pysznie wyglądają i pięknie smakują.
KOSMETYCZNE
Liofilizowane owoce rokitnika BIO Lioforte mogą być stosowane jako składnik naturalnych maseczek wygładzających, ujędrniających i przyspieszających regenerację skóry, polecanych zwłaszcza cerom dojrzałym.
OWOCE LIOFILIZOWANE PREMIUM LIOFORTE = CODZIENNA PORCJA ZDROWIA
„Niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” - słowa te wypowiedział ponad 2000 lat temu Hipokrates, jeden z najwybitniejszych prekursorów współczesnej medycyny i profilaktyki zdrowotnej.
Hipokrates nie miał na myśli skomplikowanych diet czy wyszukanych suplementów dietetycznych. Mówił o tym, że w zdrowym stylu życia najważniejsze jest zdrowe odżywianie, a najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest to, co jemy codziennie.
Podstawę codziennej, prozdrowotnej diety powinny stanowić warzywa i owoce, które dostarczają organizmowi wachlarz cennych składników niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania.
Owoce liofilizowane Lioforte to nieprzetworzone koncentraty wartości odżywczych i naturalnych składników wspierających zdrowie. Codzienne spożywanie filiżanki owoców liofilizowanych Lioforte to prozdrowotny nawyk wpisujący się w świadome działania na rzecz troski o zdrowie i dobre samopoczucie - nasze i naszych bliskich.
Kluczowymi elementami dla zachowania dobrego stanu zdrowia jest jednoczesne prowadzenie zdrowego trybu życia oraz stosowanie zbilansowanej, zróżnicowanej diety, zgodnie ze współczesnymi zaleceniami naukowymi.
Dane techniczne
Wielkość opakowania | Duże |
Owoce premium, premium BIO | Owoce premium BIO |