ARONIA LIOFILIZOWANA BIO, 30g
Opis
Najwięcej prozdrowotnych korzyści czerpiemy spożywając porcję owoców liofilizowanych premium Lioforte codziennie. Dlatego owoce aronii liofilizowanej BIO Lioforte dostępne są w poręcznych, indywidualnych opakowaniach 30 g oraz w dużych, ekonomicznych opakowaniach 250 g, zawierających zapas owoców na cały tydzień, stworzonych również z myślą o potrzebach całej rodziny.
owoce aronii BIO (Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott) 100%, poddane procesowi liofilizacji premium Lioforte, bez użycia mikrofal
Postać: owoce całe
Opakowanie 30g
Produkt w 100% polski
100% naturalny
Certyfikowany ekologicznie
Naturalnie bezglutenowy
Produkt odpowiedni dla wegan
Wygodne opakowanie z systemem wielokrotnego zamykania chroni owoce przed wilgocią i zapewnia łatwość użycia w każdych warunkach.
DZIAŁANIE WZMACNIAJĄCE I ODŻYWCZE ARONII CZARNEJ
Aronia czarna (Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott), występująca również pod nazwą aronia czarnoowocowa, jest rekordzistką wśród owoców jeśli chodzi o zawartość związków aktywnych, witamin i składników mineralnych. Znajduje się w ścisłej czołówce tzw. superfoods czyli, po polsku mówiąc, superżywności odznaczającej się wysoką wartością odżywczą i skutecznie wspomagającej zdrowie. Warto podkreślić, że jest to nasza rodzima superżywność co, w kontekście rosnącego trendu pt. „jedz lokalnie!” (ze względów ekologicznych, ekonomicznych i antropo-fizjologicznych) nabiera dodatkowego znaczenia.
Aronia czarna znana jest z wysokiego potencjału antyoksydacyjnego, za który odpowiadają polifenole oraz witaminy A, C i E. Oprócz rekordowej zwartości polifenoli, aronia czarna jest również bogata w potas, magnez i żelazo. Jednocześnie zawiera bardzo niewiele cukrów.
„Owoce aronii czarnoowocowej mają szeroko udokumentowane właściwości pro-zdrowotne szerokiego spektrum: przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe, przeciwpłytkowe, obniżające ciśnienie krwi, a także obniżające poziom glukozy i lipidów. Nic dziwnego, że mówi się wręcz o aronii czarnoowocowej jako możliwej nowej strategii terapeutycznej dla patologii sercowo-naczyniowych. Ponadto owoce aronii czarnoowocowej uważane są również za najbogatsze źródło polifenoli, naturalnych związków powszechnie występujące w owocach i warzywach, które mają właściwości antymutagenne i przeciwnowotworowe.” Dr Katarzyna Król-Dyrek, Niwa Hodowla Roślin Jagodowych Sp. z o.o. |
ARONIA LIOFILIZOWANA LIOFORTE
W przeciwieństwie do owocowych przetworów, poddanych termicznej obróbce, liofilizowane owoce aronii Lioforte zachowują wartości odżywcze i walory prozdrowotne świeżych aronii.
Liofilizowany owoc aronii Lioforte zawiera bogactwo kwasów organicznych, witamin i minerałów. Jest owocem surowym, poddanym jedynie procesowi liofilizacji premium Lioforte, bez użycia mikrofal, bez dodatku cukru, bez konserwantów, naturalnie bezglutenowym.
Liofilizowany owoc aronii Lioforte jest produktem w 100% polskim, certyfikowanym ekologicznie. Pochodzi z upraw nieprzemysłowych, od sprawdzonych, renomowanych producentów i przetwórców, którzy praktykują naturalne metody upraw.
30g liofilizowanych owoców aronii Lioforte to ok. 130g świeżych aronii.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
ARONIA LIOFILIZOWANA |
100 g produktu |
Opakowanie 30 g |
Energia |
309 kcal |
92,7 kcal |
Białko |
7,0 g |
2,1 g |
Tłuszcze |
3,0 g |
0,9 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,05 g |
0,015 g |
Węglowodany |
50 g |
15,0 g |
w tym cukry proste |
43 g |
12,9 g |
Błonnik |
27 g |
8,1 g |
Sól |
0,05 g |
0,015 g |
ZASTOSOWANIE
DLA ZDROWIA
Codzienne spożywanie liofilizowanych owoców aronii Lioforte (w ilości filiżanka dziennie) to prozdrowotny nawyk, który pozwala uzupełniać cenne witaminy, minerały i substancje biologicznie czynne. Wygodne opakowanie z systemem wielokrotnego zamykania chroni owoce przed wilgocią i zapewnia łatwość użycia w każdej sytuacji.
Uwaga! Aronia sama w sobie ma cierpki smak. Z tego względu zalecane jest spożywanie jej w połączeniu z innymi owocami liofilizowanymi Lioforte. Sugerowane proporcje: 1/4 - aronia liofilizowana Lioforte, 3/4 - inne owoce liofilizowane Lioforte.
KULINARNE
Liofilizowane owoce aronii Lioforte stanowią doskonały składnik dań i wyrobów takich, jak: napoje ciepłe (np. herbatki owocowe i owocowo-ziołowe), napoje zimne, koktajle i smoothie owocowe, musli, wyroby czekoladowe, ciasta, inne owocowe desery i przetwory, nalewki. Owoce liofilizowane Lioforte pysznie wyglądają i pięknie smakują.
KOSMETYCZNE
Liofilizowane owoce aronii Lioforte mogą być z powodzeniem stosowane jako składnik naturalnych maseczek przeznaczonych dla cery przesuszonej, wrażliwej i naczynkowej. Maseczka z owoców aronii pomaga pozbyć się zmian rumieniowych, zmniejszyć stany zapalne i obrzęki, wzmacnia naczynka krwionośne.
OWOCE LIOFILIZOWANE PREMIUM LIOFORTE = CODZIENNA PORCJA ZDROWIA
„Niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” - słowa te wypowiedział ponad 2000 lat temu Hipokrates, jeden z najwybitniejszych prekursorów współczesnej medycyny i profilaktyki zdrowotnej.
Hipokrates nie miał na myśli skomplikowanych diet czy wyszukanych suplementów dietetycznych. Mówił o tym, że w zdrowym stylu życia najważniejsze jest zdrowe odżywianie, a najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest to, co jemy codziennie.
Podstawę codziennej, prozdrowotnej diety powinny stanowić warzywa i owoce, które dostarczają organizmowi wachlarz cennych składników niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania.
Owoce liofilizowane Lioforte to nieprzetworzone koncentraty wartości odżywczych i naturalnych składników wspierających zdrowie. Codzienne spożywanie filiżanki owoców liofilizowanych Lioforte to prozdrowotny nawyk wpisujący się w świadome działania na rzecz troski o zdrowie i dobre samopoczucie - nasze i naszych bliskich.
Kluczowymi elementami dla zachowania dobrego stanu zdrowia jest jednoczesne prowadzenie zdrowego trybu życia oraz stosowanie zbilansowanej, zróżnicowanej diety, zgodnie ze współczesnymi zaleceniami naukowymi.
Dane techniczne
Wielkość opakowania | Małe |
Owoce premium, premium BIO | Owoce premium BIO |