JEŻYNA LIOFILIZOWANA BIO, 25g
Opis
Najwięcej prozdrowotnych korzyści czerpiemy spożywając porcję owoców liofilizowanych premium Lioforte codziennie. Dlatego owoce jeżyny liofilizowanej BIO Lioforte dostępne są w poręcznych, indywidualnych opakowaniach 25 g oraz w dużych, ekonomicznych opakowaniach 150 g, zawierających zapas owoców na cały tydzień, stworzonych również z myślą o potrzebach całej rodziny.
Składniki: owoce jeżyny BIO (Rubus L. subgenus Rubus Watson) 100%, poddane procesowi liofilizacji premium Lioforte, bez użycia mikrofal
Postać: owoce całe
Opakowanie 25g
Produkt w 100% polski
100% naturalny
Certyfikowany ekologicznie
Naturalnie bezglutenowy
Produkt odpowiedni dla wegan
Wygodne opakowanie z systemem wielokrotnego zamykania chroni owoce przed wilgocią i zapewnia łatwość użycia w każdych warunkach.
DZIAŁANIE WZMACNIAJĄCE I ODŻYWCZE JEŻYNY
Jeżyna (Rubus L. subgenus Rubus Watson), zwana również ożyną lub ostrężyną, jest botaniczną kuzynką maliny i, podobnie jak malina, należy do ścisłej czołówki polskich superfoods, rodzimej superżywności, odznaczającej się wysoką wartością odżywczą i skutecznie wspomagającej zdrowie.
Od wieków jeżyna uważana jest za owoc zdrowia i młodości. Swoją głęboko ciemną barwę zawdzięcza antycyjaninie, naturalnemu barwnikowi, który jednocześnie stanowi jedno z najintensywniejszych źródeł antyoksydantów. Jeżyna jest bogata w witaminy C i K, składniki mineralne (m.in. mangan), błonnik oraz wspomniane wcześniej przeciwutleniacze.
„Jeżyna należy do owoców posiadających właściwości lecznicze czyli tzw. nutraceutyków. Dla przykładu: jedna filiżanka świeżych owoców jeżyny (ok. 150g) dostarcza witaminę C w ilości stanowiącej połowę dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej, a także ponad 1/3 dzienną dawkę spożycia witaminy K, która poprawia krzepliwość krwi oraz strukturę kości. Jedna szklanka jeżyn zawiera również mangan, zapobiegający osteoporozie i pomagający zarządzać poziomem cukru we krwi, oraz przeciwutleniacze wspomagające pracę mózgu, zapobiegające utratom pamięci spowodowanym starzeniem się. Jeżyny są cennym źródłem elagotanin oraz polifenoli, a zwłaszcza antocyjanów, które mogą zmniejszać ryzyko powstania otyłości, choroby wieńcowej serca, różnych typów raka czy też wpływać na poprawę pamięci u osób starszych.” Dr Agnieszka Orzeł, Niwa Hodowla Roślin Jagodowych Sp. z o.o. |
JEŻYNA LIOFILIZOWANA LIOFORTE
W przeciwieństwie do owocowych przetworów, poddanych termicznej obróbce, liofilizowane owoce jeżyny Lioforte zachowują wartości odżywcze i walory prozdrowotne świeżych jeżyn.
Liofilizowane owoce jeżyny Lioforte zawierają bogactwo kwasów organicznych, witamin i minerałów. Są owocami surowymi, poddanymi jedynie procesowi liofilizacji premium Lioforte, bez użycia mikrofal, bez dodatku cukru, bez konserwantów, naturalnie bezglutenowym.
Liofilizowane owoce jeżyny Lioforte są produktem w 100% polskim, certyfikowanym ekologicznie. Pochodzą z upraw nieprzemysłowych, od sprawdzonych, renomowanych producentów i przetwórców, którzy praktykują naturalne metody upraw.
25g liofilizowanych owoców jeżyny Lioforte to ok. 170g świeżych jeżyn.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
JEŻYNA LIOFILIZOWANA |
100 g produktu |
Opakowanie 25 g |
Energia |
318 kcal |
79,5 kcal |
Białko |
11 g |
2,75 g |
Tłuszcze |
3,9 g |
0,975 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
< 0,1 g |
<0,025 g |
Węglowodany |
81 g |
20,25 g |
w tym cukry proste |
39 g |
9,75 g |
Błonnik |
42 g |
10,5 g |
Sól |
0,02 g |
< 0,01 g |
ZASTOSOWANIE
DLA ZDROWIA
Codzienne spożywanie liofilizowanych owoców jeżyny Lioforte (w ilości filiżanka dziennie) to pro-zdrowotny nawyk, który pozwala uzupełniać cenne witaminy, minerały i substancje biologicznie czynne. Wygodne opakowanie z systemem wielokrotnego zamykania chroni owoce przed wilgocią i zapewnia łatwość użycia w każdej sytuacji.
KULINARNE
Liofilizowane owoce jeżyny Lioforte stanowią doskonały składnik dań i wyrobów takich, jak: napoje ciepłe (np. herbatki owocowe i owocowo-ziołowe), napoje zimne, koktajle i smoothie owocowe, musli, wyroby czekoladowe, ciasta, inne owocowe desery i przetwory, nalewki. Owoce liofilizowane Lioforte pysznie wyglądają i pięknie smakują.
KOSMETYCZNE
Liofilizowane owoce jeżyny Lioforte mogą być stosowane jako składnik naturalnych maseczek wygładzających, tonizujących, przyspieszających regenerację skóry oraz wzmacniających naczynia krwionośne.
OWOCE LIOFILIZOWANE LIOFORTE = CODZIENNA PORCJA ZDROWIA
„Niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” - słowa te wypowiedział ponad 2000 lat temu Hipokrates, jeden z najwybitniejszych prekursorów współczesnej medycyny i profilaktyki zdrowotnej.
Hipokrates nie miał na myśli skomplikowanych diet czy wyszukanych suplementów dietetycznych. Mówił o tym, że w zdrowym stylu życia najważniejsze jest zdrowe odżywianie, a najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest to, co jemy codziennie.
Podstawę codziennej, prozdrowotnej diety powinny stanowić warzywa i owoce, które dostarczają organizmowi wachlarz cennych składników niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania.
Owoce liofilizowane Lioforte to nieprzetworzone koncentraty wartości odżywczych i naturalnych składników wspierających zdrowie. Codzienne spożywanie filiżanki owoców liofilizowanych Lioforte to prozdrowotny nawyk wpisujący się w świadome działania na rzecz troski o zdrowie i dobre samopoczucie - nasze i naszych bliskich.
Kluczowymi elementami dla zachowania dobrego stanu zdrowia jest jednoczesne prowadzenie zdrowego trybu życia oraz stosowanie zbilansowanej, zróżnicowanej diety, zgodnie ze współczesnymi zaleceniami naukowymi.
Dane techniczne
Wielkość opakowania | Małe |
Owoce premium, premium BIO | Owoce premium BIO |