MALINA LIOFILIZOWANA BIO, 25g
Opis
Najwięcej prozdrowotnych korzyści czerpiemy spożywając porcję owoców liofilizowanych premium Lioforte codziennie. Dlatego owoce maliny liofilizowanej BIO Lioforte dostępne są w poręcznych, indywidualnych opakowaniach 25 g oraz w dużych, ekonomicznych opakowaniach 150 g, zawierających zapas owoców na cały tydzień, stworzonych również z myślą o potrzebach całej rodziny.
Składniki: owoce maliny właściwej BIO (Rubus idaeus L.) 100%, poddane procesowi liofilizacji premium Lioforte, bez użycia mikrofal
Postać: owoce całe
Opakowanie 25g
Produkt w 100% polski
100% naturalny
Certyfikowany ekologicznie
Naturalnie bezglutenowy
Produkt odpowiedni dla wegan
Wygodne opakowanie z systemem wielokrotnego zamykania chroni owoce przed wilgocią i zapewnia łatwość użycia w każdych warunkach.
DZIAŁANIE WZMACNIAJĄCE I ODŻYWCZE MALINY WŁAŚCIWEJ
Malina właściwa (Rubus idaeus L.) jest jednym z najcenniejszych dla zdrowia owoców. Od wieków stosowana jest (głównie w formie soków i syropów) w stanach przeziębieniowych i grypopodobnych, w celu ogólnego wzmocnienia organizmu i walki z infekcją. Działanie wzmacniające i odżywcze malin sprawdza się również w okresie wzmożonego wysiłku fizycznego i/lub osłabienia psychicznego.
Owoc maliny zawiera cenny kwas elagowy, organiczny związek chemiczny z grupy polifenoli. Największa zawartość kwasu elagowego znajduje się w owocach liofilizowanych, zaś obróbka termiczna powoduje znaczący spadek zawartości kwasu elagowego w danym owocu.
„Malina właściwa to doskonały przykład naszego rodzimego superowocu - Polska zajmuje bowiem pierwsze miejsce w produkcji owoców maliny właściwej w Europie i trzecie na świecie. Właściwości zdrowotne malin są znane od starożytności, ale dopiero dzięki przeprowadzonym współcześnie badaniom, wiemy, że właściwości te wiążą się z obecnością związków biologicznie czynnych o działaniu prozdrowotnym, i to obecnością w dużym stężeniu. Związkami chemicznymi charakterystycznymi dla owoców maliny właściwej są związki polifenolowe, spośród których dominującymi są antocyjany i elagotaniny. W owocach maliny obecne są ponadto kwasy organiczne, w tym fenolowe, z których największe znaczenie przeciwwirusowe i antyoksydacyjne ma kwas elagowy. Owoce maliny właściwej zawierają również spore ilości witaminy C, świetnie uzupełniają wszelkie niedobory witamin z grupy B (B1, B2, B6 oraz kwasu foliowego) oraz charakteryzują się podwyższoną zawartością manganu, pierwiastka odpowiedzialnego za utrzymanie w dobrym stanie i kondycji kości, mięśni oraz stawów. Wysoka aktywność przeciwbakteryjna owoców maliny wiąże się z kolei przede wszystkim z obecnością wspomnianych elagotanin.” Dr Agnieszka Orzeł, Niwa Hodowla Roślin Jagodowych Sp. z o.o. |
MALINA LIOFILIZOWANA LIOFORTE
W przeciwieństwie do malinowych soków, syropów i innych przetworów, liofilizowane owoce maliny Lioforte zachowują wartości odżywcze i walory prozdrowotne świeżych malin.
Liofilizowany owoc maliny Lioforte zawiera bogactwo kwasów organicznych, witamin i minerałów. Jest owocem surowym, poddanym jedynie procesowi liofilizacji premium Lioforte, bez użycia mikrofal, bez dodatku cukru, bez konserwantów, naturalnie bezglutenowym.
Liofilizowany owoc maliny Lioforte jest produktem w 100% polskim, certyfikowanym ekologicznie. Pochodzi z upraw nieprzemysłowych, od sprawdzonych, renomowanych producentów i przetwórców, którzy praktykują naturalne metody upraw.
25g liofilizowanych owoców malin Lioforte to ok. 170g świeżych malin.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
MALINA LIOFILIZOWANA |
100 g produktu |
Opakowanie 25 g |
Energia |
280 kcal |
70 kcal |
Białko |
8,6 g |
2,15 g |
Tłuszcze |
2,0 g |
0,5 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
< 0,1 g |
<0,025 g |
Węglowodany |
35 g |
8,75 g |
w tym cukry proste |
6,6 g |
1,65 g |
Błonnik |
44 g |
11 g |
Sól |
0,03 g |
< 0,01 g |
ZASTOSOWANIE
DLA ZDROWIA
Codzienne spożywanie liofilizowanych owoców maliny Lioforte (w ilości filiżanka dziennie) to prozdrowotny nawyk, który pozwala uzupełniać cenne witaminy, minerały i substancje biologicznie czynne. Wygodne opakowanie z systemem wielokrotnego zamykania chroni owoce przed wilgocią i zapewnia łatwość użycia w każdej sytuacji.
KULINARNE
Liofilizowane owoce maliny Lioforte stanowią doskonały składnik dań i wyrobów takich, jak: napoje ciepłe (np. herbatki owocowe i owocowo-ziołowe), napoje zimne, koktajle i smoothie owocowe, musli, wyroby czekoladowe, ciasta, inne owocowe desery i przetwory, nalewki. Owoce liofilizowane Lioforte pysznie wyglądają i pięknie smakują.
KOSMETYCZNE
Liofilizowane owoce maliny Lioforte mogą być stosowane jako składnik naturalnych maseczek wygładzających, ujędrniających i przyspieszających regenerację skóry, polecanych zwłaszcza cerom dojrzałym. Oprócz działania odżywczego, maseczka z malin wzmacnia naczynia krwionośne.
OWOCE LIOFILIZOWANE LIOFORTE = CODZIENNA PORCJA ZDROWIA
„Niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” - słowa te wypowiedział ponad 2000 lat temu Hipokrates, jeden z najwybitniejszych prekursorów współczesnej medycyny i profilaktyki zdrowotnej.
Hipokrates nie miał na myśli skomplikowanych diet czy wyszukanych suplementów dietetycznych. Mówił o tym, że w zdrowym stylu życia najważniejsze jest zdrowe odżywianie, a najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest to, co jemy codziennie.
Podstawę codziennej, prozdrowotnej diety powinny stanowić warzywa i owoce, które dostarczają organizmowi wachlarz cennych składników niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania.
Owoce liofilizowane Lioforte to nieprzetworzone koncentraty wartości odżywczych i naturalnych składników wspierających zdrowie. Codzienne spożywanie filiżanki owoców liofilizowanych Lioforte to prozdrowotny nawyk wpisujący się w świadome działania na rzecz troski o zdrowie i dobre samopoczucie - nasze i naszych bliskich.
Kluczowymi elementami dla zachowania dobrego stanu zdrowia jest jednoczesne prowadzenie zdrowego trybu życia oraz stosowanie zbilansowanej, zróżnicowanej diety, zgodnie ze współczesnymi zaleceniami naukowymi.
Dane techniczne
Wielkość opakowania | Małe |
Owoce premium, premium BIO | Owoce premium BIO |